Vanliga frågor om vinylskivor
Hur mycket kostade en vinylskiva / LP-skiva på 70-talet?
I mitten av 70-talet fick man betala cirka 20 kronor för att köpa en LP-skiva. Självklart skiljde sig priset åt mellan olika skivor, vissa fick du betala så lite som 3 kronor för medans dyrare kunde säljas för 30 kronor. Motsvarande skivor köpes idag för det tiodubbla priset.
Vad är den dyraste vinylskiva ni har köpt?
Oftast köper vi hela vinylsamlingar och bakar in de dyrare i priset vi betalar för en hel skivsamling. Men vi köper även skivor styckevis och den dyraste skivan vi har köpt, betalade vi cirka 8000 kronor för. De som ofta säljer enstaka skivor brukar byta in skivorna mot andra skivor i vår butik. På följande sida listar vi möjliga dyrgripar och LP-skivor vi betalar mycket för.
Hur vet jag värdet på min vinylskiva?
Då samma album kan skilja i pris extremt mycket så krävs det en del kunskap vid en värdering. Om du är kunnig och har koll på årtal, skick, skivbolag, press, utgivningsland osv. går det att söka upp skivan och historiska priser på exempelvis Discogs eller Popsike. Detta är dock ett tidskrävande jobb för varje skiva varpå större samlingar oftast lämnas in till en skivbutik för värdering. Vidare bör man ha i åtanke att det historiska priset nödvändigtvis inte avspeglar verkligheten idag. Det kan ha tagit flera år för en säljare att få det efterfrågade utgångspriset. Det kan även ha varit något särskilt med ett visst exemplar av en skiva som höjt Högsta värdet på Discogs och därmed även Median priset. Exempel på detta kan vara en väldigt gammal skiva som fortfarande var inplastad och oöppnad eller en väldigt ovanlig autograf. Under senare år då vinylen har fått ett uppsving har många skivor som det tidigare endast fanns en utgivning av åter utgivits, en så kallad reissue. Att en skiva som förut var extremt svår att få tag i nu finns lätt tillgänglig kan såklart påverka värdet. Ni är välkomna att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation av era LP-skivor eller er vinylsamling.
Vilka vinylskivor är värdefulla och genererar mest pengar?
Det generella svaret är att det beror på utbud och efterfrågan. Många stora artister och dess kända album pressades i många exemplar varpå utbudet idag överstiger efterfrågan. Det motsatta gäller vid skivor som pressades i små upplagor. De vinylskivor vi betalar mest för är första pressar av modern Jazz från 50- till 60-tal och då ofta från skivbolag som Blue Note, Impulse!, Prestige och Riverside. Här finner ni en lista över de vinylskivor vi betalar bra för och skivor vi gärna köper
Vad betalar ni för en vinylskiva?
Då vi värderar en vinylskiva som vi är intresserade av så sätter vi ett uppskattat pris på vad vi tror oss kunna sälja skivan för. Det vi tar i beaktning utifrån skivans skick är för vilka priser skivan tidigare har sålts, hur stor efterfrågan är och hur snabbt vi tror oss kunna sälja den. Normalt erbjuder vi mellan 25%-70% av det uppskattade utpriset vi sätter på skivan. Ju dyrare och ju mer eftertraktad skivan är desto högre procent kan vi erbjuda. Kontakta oss för mer information om just din LP-skiva
Vad är skillnaden mellan EP och LP?
EP står för Extended Play medans LP står för Long Play. Skillnaden på dessa är just längden musik. En EP har generellt mellan 2-6 låtar medans en LP har normalt över 8 låtar. Vinyl är samlingsnamnet på de skivor som kom att ersätta de gamla ömtåliga stenkakorna. Om LP är en fullängdsalbum och längre än en EP, så är EP mellanlängds-album och längre än en singel.
Vilka köper vinylskivor?
Vinylskivor har gått från att vara nästintill utdött under 90-talet till att ha gjort en ordentlig comeback för att nu vara det största fysiska mediet för nya album som släpps. Målgruppen som idag köper skivor skiljer sig brett. Det kan vara äldre personer som aldrig slutat samla på vinylskivor eller yngre personer som just upptäckt sin förälders skivsamling och uppskattar upplevelsen och den höga kvaliteten av ljud. Vinylskivor ger en högre kvalitet än CD-skivor och digital musik, vilket gör mediet än mer intressant. Utöver detta finns det en hel del nostalgi förknippat med vinylskivor då många personer i 40 årsåldern växte upp med vinylskivor, samtidigt som de var i de yngre tonåren när det stora skiftet till CD-skivor skedde. Detta gör att vissa riktiga rariteter kan gå för över 10000 kronor. På vår systersida Djungelochjazz.se säljer vi själva vinylskivor.
Var kan jag sälja min vinylsamling och mina vinylskivor?
De flesta skivbutikerna köper såväl enstaka som hela skivsamlingar, dock kan priset skilja extremt mycket beroende på den specifika butikens inriktning och urvall av kunder i sin tur. Vinylsidan.se köper skivor av gott skick inom genres som Jazz, Blues, Folk, Funk/Soul, Hip Hop, Reggae, Rock och World music. För specifikt Jazz vågar vi säga att vi är de som betalar bäst i Stockholm, kanske hela Sverige till och med. Men vi betalar även mycket bra för Funk/Soul och de ovan nämnda genres. Vinylsidan.se är mycket måna om att du som säljare skall känna dig trygg och nöjd med att sälja dina vinylskivor, därför har vi flera samarbetspartners, såväl samlare som skivbutiker inom andra genres, som vi vet betalar mer för exempelvis Klassisk musik. Om vi anser att du för hela, eller delar av din samling, skulle få ett bättre pris hos någon annan så koordinerar vi det med vår samarbetspartner, allt för att du ska känna dig trygg!
Finns det skivor ni inte köper?
Skivor av dåligt skick är inte intressant, varken för oss eller någon annan skivbutik. Vissa genres så som exempelvis Dansband och Dixieland betingar inga större värden på andrahands-marknaden och är därför av mindre intresse för såväl oss som alla våra samarbetspartners.
Vilka genres på vinylskivor köper ni inte?
Vinylsidan.se köper inte Dansband eller äldre Klassisk musik, så som Opera och Baroque utgiven under senare delen av 70- och 80-talet. Även Storbands-Jazz & Dixieland är inget vi generellt sett är intresserade av. Detta då våra kunder i sin tur inte kommer till oss för att köpa desamma. Oavsett vad för skivor du har ska du känna dig trygg i att höra av dig till Vinylsidan.se då vi säkerställer att alltid konsultera dig.
Kan man sälja gamla vinylskivor?
JA! LP-skivor av gott skick kan ibland köpas för mycket stora belopp. Självklart skiljer det från skiva till skiva, men generellt finns det en stor marknad och många personer som är intresserade av musik på vinyl. kontakta oss för en kostnadsfri värdering eller konsultation av just ditt innehav.
Vad betalar Vinylsidan.se för större vinylsamlingar?
Vinylsidan.se sätter ingen högre gräns för vad vi är villiga att betala för den rätta samlingen. Som referens för tidigare köp av skivsamlingar försöker vi lista några av de större och finare skivsamlingarna vi tidigare har köpt.
Finns det värde även i CD-skivor?
Jämfört med vinylskivor betingar CD-skivor normalt mindre pengar. Detta har främst att göra med att musik på CD-skivor är digital och går att kopiera och tillverka större volymer nya utan att de tappar kvalitet. Vi köper numer även CD-skivor i fint skick, men priset är normalt betydligt lägre än samma album på vinyl.
Hur mycket är en signerad vinylskiva värd?
Att uppskatta värdet på en signerad skiva är lite knepigt då det kan vara svårt att verifiera autografens äkthet och hur vanlig en viss artists autograf är. Förr i tiden (och även nu för tiden) så var det vanligt att artister sålde sina skivor under sina konserter och då erbjöd att signera dem. Eller så hade man med sina skivor av en artist till konserten och bad om att få dem signerade. Generellt sett så höjer en signerad skiva inte värdet särskilt mycket utan kan snarare ses som en kul grej eller bonus. Är skivan signerad med en personlig hälsning till den förra ägaren så kan det snarare göra att skivan blir svårare att sälja då skivköpare helst inte vill ha den förra ägarens namn eller namnlapp på sin skiva. Givetvis så finns det vissa artisters autografer som är väldigt eftertraktade. Ofta rör det sig då om artister som var väldigt stora och svåråtkomliga. Exempel på detta kan vara: Miles Davis, John Coltrane, Bob Dylan eller alla medlemmarna i The Beatles autografer.
Köper ni stenkakor?
Nej, varken vi eller någon annan skivbutik köper stenkakor. Har ni en större samling stenkakor i gott skick så rekommenderar vi er att försöka hitta en marknadsplats, exempelvis Blocket, att sälja dem via.