Vanliga frågor om vinylskivor

Hur mycket kostade en vinylskiva / LP-skiva på 70-talet?

I mitten av 70-talet fick man betala cirka 20 kronor för att köpa en LP-skiva. Självklart skiljde sig priset åt mellan olika skivor, vissa fick du betala så lite som 3 kronor för medans dyrare kunde säljas för 30 kronor. Motsvarande skivor köpes idag för det tiodubbla priset.

 

Vad är den dyraste vinylskiva ni har köpt?

Oftast köper vi hela vinylsamlingar och bakar in de dyrare i priset vi betalar för en hel skivsamling. Men vi köper även skivor styckevis och den dyraste skivan vi har köpt, betalade vi cirka 8000 kronor för. De som ofta säljer enstaka skivor brukar byta in skivorna mot andra skivor i vår butik. På följande sida listar vi möjliga dyrgripar och LP-skivor vi betalar mycket för.

 

Hur vet jag värdet på min vinylskiva?

Då samma album kan skilja i pris extremt mycket så krävs det en del kunskap vid en värdering. Om du är kunnig och har koll på årtal, skick, skivbolag, press, utgivningsland osv. går det att söka upp skivan och historiska priser på exempelvis Discogs eller Popsike. Detta är dock ett tidskrävande jobb för varje skiva varpå större samlingar oftast lämnas in till en skivbutik för värdering. Vidare bör man ha i åtanke att det historiska priset nödvändigtvis inte avspeglar verkligheten idag. Det kan ha tagit flera år för en säljare att få det efterfrågade utgångspriset. Ni är välkomna att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation eller värdering av era LP-skivor eller er vinylsamling.

 

Vilka vinylskivor är värdefulla och genererar mest pengar?

Det generella svaret är att det beror på utbud och efterfrågan. Många stora artister och dess kända album pressades i många exemplar varpå utbudet idag överstiger efterfrågan. Det motsatta gäller vid skivor som pressades i små upplagor. De vinylskivor vi betalar mest för är modern Jazz från 50- till 70-tal och då ofta från skivbolag som Blue Note, Impulse!, Prestige och Riverside. Här finner ni en lista över de vinylskivor vi betalar bra för och skivor vi gärna köper

 

Vad betalar ni jämfört med Discogs?

För en större samling vinylskivor inom utvalda genres och av gott skick betalar vi cirka 50% av medianvärdet på Discogs. Men för enstaka skivor skiljer det mycket. Vad vi behöver avgöra är dels vilket pris vi kan sälja din skiva för och hur snabbt vi kan sälja den. Är det en skiva vi tror oss kunna sälja på 15 minuter betalar vi extremt bra, medans om det är en skiva vi tror tar två år innan den hittar en köpare betalar vi sämre. Kontakta oss för mer information om just din LP-skiva

 

Vad är skillnaden mellan EP och LP?

EP står för Extended Play medans LP står för Long Play. Skillnaden på dessa är just längden musik. En EP har generellt mellan 2-6 låtar medans en LP har normalt över 8 låtar. Vinyl är samlingsnamnet på de skivor som kom att ersätta de gamla ömtåliga stenkakorna. Om LP är en fullängdsalbum och längre än en EP, så är EP mellanlängds-album och längre än en singel.

 

Vilka köper vinylskivor?

Vinylskivor har gått från att vara nästintill utdött under 90-talet till att ha gjort en ordentlig comeback för att nu vara det största fysiska mediet för nya album som släpps. Målgruppen som idag köper skivor skiljer sig brett. Det kan vara äldre personer som aldrig slutat samla på vinylskivor eller yngre personer som just upptäckt sin förälders skivsamling och uppskattar upplevelsen och den höga kvaliteten av ljud. Vinylskivor ger en högre kvalitet än CD-skivor och digital musik, vilket gör mediet än mer intressant. Utöver detta finns det en hel del nostalgi förknippat med vinylskivor då många personer i 40 årsåldern växte upp med vinylskivor, samtidigt som de var i de yngre tonåren när det stora skiftet till CD-skivor skedde. Detta gör att vissa riktiga rariteter kan gå för över 10000 kronor. På vår systersida Djungelochjazz.se säljer vi själva vinylskivor.

 

Var kan jag sälja min vinylsamling och mina vinylskivor?

De flesta skivbutikerna köper såväl enstaka som hela skivsamlingar, dock kan priset skilja extremt mycket beroende på den specifika butikens inriktning och urvall av kunder i sin tur. Vinylsidan.se köper skivor av gott skick inom genres som Jazz, Blues, Folk, Funk/Soul, Hip Hop, Reggae, Rock och World music. För specifikt Jazz vågar vi säga att vi är de som betalar bäst i Stockholm, kanske hela Sverige till och med. Men vi betalar även mycket bra för Funk/Soul och de ovan nämnda genres. Vinylsidan.se är mycket måna om att du som säljare skall känna dig trygg och nöjd med att sälja dina vinylskivor, därför har vi flera samarbetspartners, såväl samlare som skivbutiker inom andra genres, som vi vet betalar mer för exempelvis Klassisk musik. Om vi anser att du för hela, eller delar av din samling, skulle få ett bättre pris hos någon annan så koordinerar vi det med vår samarbetspartner, allt för att du ska känna dig trygg!

 

Finns det skivor ni inte köper?

Skivor av dåligt skick är inte intressant, varken för oss eller någon annan skivbutik. Vissa genres så som exempelvis Dansband och Dixieland betingar inga större värden på andrahands-marknaden och är därför av mindre intresse för såväl oss som alla våra samarbetspartners. 

 

Vilka genres på vinylskivor köper ni inte?

Vinylsidan.se köper inte Hårdrock, Dansband, Klassisk eller Pop. Detta då våra kunder i sin tur inte kommer till oss för att köpa desamma. Däremot har vi samarbeten med andra butiker som är intresserade av just dessa genres. Bland annat har vi ett mycket nära samarbete med en av Sveriges största säljare av Klassisk musik. Oavsett vad för skivor du har ska du känna dig trygg i att höra av dig till Vinylsidan.se då vi säkerställer att alltid konsultera dig och hjälpa dig till en av våra samarbetspartners.

 

Kan man sälja gamla vinylskivor?

JA! LP-skivor av gott skick kan ibland köpas för mycket stora belopp. Självklart skiljer det från skiva till skiva, men generellt finns det en stor marknad och många personer som är intresserade av musik på vinyl. kontakta oss för en kostnadsfri värdering eller konsultation av just ditt innehav.

 

Vad betalar Vinylsidan.se för större vinylsamlingar?

Vinylsidan.se sätter ingen högre gräns för vad vi är villiga att betala för den rätta samlingen. Som referens för tidigare köp av skivsamlingar försöker vi lista några av de större och finare skivsamlingarna vi tidigare har köpt.

 

Finns det värde även i CD-skivor?

Jämfört med vinylskivor betingar CD-skivor normalt mindre pengar. Detta har främst att göra med att musik på CD-skivor är digital och går att kopiera och tillverka större volymer nya utan att de tappar kvalitet. Då vi normalt inte själva köper CD-skivor, hjälper vi dig gärna vidare till rätt köpare av CD-skivor i Stockholm. 

Ring oss på 08-37 37 19 eller fyll i dina uppgifter nedan så hör vi av oss!