Hur går en värdering av vinylskivor till?

Det är allmänt vedertaget att vinylskivor nu för tiden, tack vare e-handeln, håller samma prisnivåer över hela världen. Att värdera en skiva kan därför tyckas vara enkelt, det är väl bara se vad den säljs för någon annanstans? Riktigt så lätt är det inte.

Skivans värde beror på många faktorer som skick, efterfrågan och utbud. En skiva kan ha flera hundra olika pressar och upplagor som lockar olika samlare och därför betingar olika värden. Att lista ut vilken upplaga en viss skiva tillhör kan ta allt från 5 sekunder till 1 timme, beroende på hur tydliga de olika tecknen är.

Utöver själva värdet på skivan måste varje skivhandlare bedöma sin förmåga att nå ut till just den kategorin samlare för att avgöra hur snabbt skivan kan säljas. Ingen skivhandlare vill ha en skiva liggandes i en hög i flera år, vilket alla skivhandlare tar i beaktning när de ger ett bud. Att vända sig till en skivbutik med en upparbetad kundkrets inom genres som önskas säljas kan av denna anledning ofta generera ett högre bud, då dessa ofta kan sälja vidare skivan snabbare.

De frågor vi ställer oss när vi värderar en skivsamling eller enstaka skiva är:

  • Vad är skivan värd?
  • Hur snabbt kan den säljas?
  • Kan någon annan butik sälja den för mer än oss?

Baserat på svaret ger vi antingen ett bud till er eller så introducerar vi er till en annan skivhandlare vi tror kan erbjuda er ett högre bud.

För att kunna besvara dessa frågor behöver vi skaffa oss en uppfattning om innehållet i en samling. Självfallet är ni välkomna in med era skivor till butiken när det som bäst passar er, oavsett om det är några enstaka skivor eller en samling med tusentals. Om ni vill slippa släpa skivorna går det bra att få en konsultation och ett första uppskattat värde över telefon.

För större samlingar erbjuder vi även att kostnadsfritt besöka er hemma för en värdering på plats. Oftast kan vi redan per telefon avgöra om vi kommer vara de som kan ge det högsta budet eller om vi redan i detta skede förmedlar er vidare till en bättre lämpad skivhandlare. Väl på plats går vi igenom vad samlingen innehåller för titlar och baserat på det ger vi en första indikation om ett totalt värde. Förutsatt att vi möter era förväntningar i det indikativa budet så fortsätter vi att kontrollera några utvalda skivor vi tror kan vara rariteter som betingar större värden, samt gör några visuella stickprov på skivornas skick. Varpå vi efter detta kan ge ett skarpt bud på hela eller delar av samlingen. Om vi tror att någon av våra samarbetspartners kan sälja hela eller delar av samlingen kontaktar vi dem på plats och går i god för samlingens kvalitet och innehåll.

Ring oss på 08-37 37 19 eller fyll i dina uppgifter nedan så hör vi av oss!